Op zoek naar een goede besteding van hun spaargeld kiezen steeds meer particuliere en professionele investeerders voor ‘crowdlending’ – investeren in groeiende mkb-bedrijven. Ondernemer Julius Heyning deed dat via Funding Circle Nederland. “Als je de juiste spelregels hanteert, kun je rekenen op hele mooie rendementen”, zegt hij.

Heyning was in eerste instantie dol op nieuwe gadgets en crowdfunding. “Ik vond het leuk om te investeren in nieuwe snufjes, maar uiteindelijk verdien je daar helemaal niks mee”, vertelt hij. “Toen kwam ik terecht bij crowdlending.”

Inmiddels investeert hij als particulier al zo’n drie jaar in verschillende mkb-bedrijven. “Ik heb zelf ook ooit aan het roer gestaan bij een crowdfundingplatform, dus ik weet dat deze manier van financieren veel verschil kan maken voor ondernemers.”

En als je het goed aanpakt, geldt dat ook voor investeerders zelf. “Als investeerder vind ik het concept van crowdlending om verschillende redenen interessant”, zegt Heyning. “Ten eerste natuurlijk de rendementen – gemiddeld zo’n 7 procent – die vele malen hoger liggen dan bij de bank, maar daarnaast ook het feit dat je zelf beslist en ziet wat er met je geld gebeurt.”

Een bank gooit al het spaargeld op een grote hoop en investeert achter gesloten deuren in enorm veel projecten. Bij crowdfunding en Funding Circle selecteert de investeerder zelf, zij het met hulp van de experts die de projecten helder classificeren op risico en alle projecten onafhankelijk beoordelen.

Texel

Heyning investeerde tot nu toe zo’n 6.000 euro in 60 bedrijven. “Het is niet zo dat ik direct met de ondernemers in contact sta, maar ik ken mijn portefeuille en kies zelf waar ik mijn geld in stop. Zou het bijvoorbeeld om een restaurant gaan dan kan ik zelf onderzoek doen. Heeft het een slechte score op Iens? Dan is dat voor mij een reden om niet in te investeren in dit bedrijf.”

Een van zijn favoriete investeringen was in een fietsverhuurbedrijf op Texel. “Gelijk als je de pont afkomt, vind je de winkel voor je neus. Dat wil je natuurlijk hebben als toerist.” Een andere favoriet was de herinrichting van een verouderd kinderdagverblijf.  “Hier kan ik mij precies voorstellen hoe mijn geld de bedrijfsvoering ten goede komt. Dat vind ik mooi.”

Spreiden

Volgens Heyning is “spreiding, spreiding, spreiding” een van de belangrijkste spelregels voor succesvol investeren. Dat kan zowel over soorten projecten en risico’s, als over diverse looptijden van leningen.

“Investeer je al je geld in tien bedrijven en er houdt er eentje op, dan ben je 10 procent van je investering kwijt. Best veel dus.” Dat gegeven zorgt volgens Heyning soms onterecht voor een negatief imago van crowdfunding. “Het ophouden van een bedrijf heeft aanzienlijk minder impact op jouw investeringsbedrag wanneer je dit bijvoorbeeld over 100 bedrijven zou hebben verspreid, dan ben je maar 1 procent van je investering kwijt.”

Het grote voordeel van Funding Circle, is dat investeren al kan vanaf honderd euro per project. Daarnaast worden de leningen maandelijks afgelost, waar het geld bij andere leningen soms jaren wordt geparkeerd.

“Het resultaat is dat ik in veel projecten kan investeren. Omdat ik maandelijks aflossing en rente ontvang, kan ik bovendien direct een deel van mijn geld herinvesteren. De ideale manier om de risico’s af te dekken en het maximale uit je geld te halen.”

Zelf investeren in het mkb? Zo makkelijk is het